Uczniowie klasy III w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” również przygotowywali zdrowe i smaczne posiłki. Nasi wychowankowie wykonywali kolorowe sałatki, owocowe szaszłyki, różne zabawne postacie z owoców i warzyw oraz innych produktów niezbędnych dla naszego organizmu.

 

 

Nasi najmłodsi wiedzą bardzo dobrze, jak potrzebne i ważne jest zdrowe odżywianie. Aby to udowodnić, uczniowie klasy III sami ułożyli swoje jadłospisy i przepisy. Oto kilka z nich:
NASZE ZDROWE JADŁOSPISY:

I Śniadanie: owsianka (mleko, płatki owsiane, rodzynki, banan).
II Śniadanie: sałatka z owoców lub warzyw.
Obiad: mięso drobiowe lub ryba, sałatka z ogórków, ryż.
Podwieczorek: banan lub jabłko, mandarynka.
Kolacja: jogurt naturalny z bananem.
Wiktoria Stec, Milena Pilaszek
I Śniadanie: kanapka z chudą szynką, serem żółtym i papryką, woda mineralna.
II Śniadanie: kanapka z szynką, sałatą i ogórkiem, woda mineralna.
Obiad: ryba z surówką z marchewki i groszkiem, ziemniaki, kompot.
Kolacja: owsianka i szklanka mleka.
Weronika Turaj
I Śniadanie: płatki kukurydziane, mleko.
II Śniadanie: kanapka z chlebem graham z serem żółtym i ogórkiem zielonym.
Obiad: zupa kalafiorowa, ziemniaki z buraczkami ćwikłowymi, ryba.
Podwieczorek: jabłko (lub inny owoc).
Kolacja: jajko na twardo lub na miękko, chleb razowy, zielona herbata.
Oliwka Furmańska
I Śniadanie: mleko z płatkami.
II Śniadanie: kanapka z chlebem graham i serem żółtym, banan.
Obiad: ryba, ziemniaki, gotowane warzywa, jabłko.
Kolacja: jajecznica ze szczypiorkiem.
Asia Pinas
   
Przepis na „łabędzie”:
Potrzebne będą: 2 jajka ugotowane na twardo, ugotowana marchewka, jogurt naturalny,
sałata zielona, ser biały, wykałaczki, nóż, deska, talerz.
Wykonanie:
Jajka kroimy na pół, ser biały kroimy na kwadraty. Łączymy połowę jajka i ser wykałaczką
tak, by powstał kształt łabędzia. Z drugiej połówki jajka robimy drugiego łabędzia. Następnie
wykonujemy z marchewki kształt dzioba i również łączymy z łabędziem. Na talerz kładziemy
sałatę i pozostały ser. Następnie kładziemy wykonane łabędzie. Na koniec oblewamy łabędzia
jogurtem naturalnym. Serdecznie polecam!
Weronika Turaj
  Przepis na sałatkę sałatkę owocową:
1. Przygotuj miskę, nóż, deskę, łyżkę, widelec, talerz.
2. Potrzebne będą owoce: najlepiej banany, kiwi, jabłka, mandarynki, gruszki.
3. Obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę wszystkie przygotowane owoce.
4. Wrzuć do miski i wymieszaj łyżką.
Sałatka owocowa gotowa. Smacznego. Polecamy!
Wiktoria Stec, Milena Pilaszek

Początek strony

Developed in conjunction with Ext-Joom.com