BELGIA - epizod 9 Gwiezdnej podróż po Unii Europejskiej | |
Czy wiesz, że… | |
Belgia to niewielkie państwo będące domem dla Unii Europejskiej. Jest krajem nizinnym, w większości płaskim. Średnia wysokość nad poziomem morza w Belgii wynosi 181 m n.p.m. Symbolem stolicy Belgii Brukseli jest figurka nagiego, siusiającego chłopca nazwanego Manneken Pis. |
|
Królestwo Belgii jest monarchią konstytucyjną dziedziczoną. Głową państwa jest król Filip I Koburg. Belgia graniczy z trzema państwami: Holandia, Luksemburg oraz Francja. W Belgi obowiązują trzy języki urzędowe: niderlandzki, francuski i niemiecki. Belgowie słyną z produkcji najlepszej czekolady na świecie z ponad 300 letnią tradycją. Rocznie produkuje się 220 tysięcy ton, czyli rocznie przeciętny Belg spożywa ok. 22 kilogramy czekolady, dziennie natomiast 61 gram. Na szczęście Belgowie nie zjadają całej tej ilości. Jak podają statystyki międzynarodowe lotnisko w Brukseli sprzedaje największą ilość czekolady na świecie. |
|
Kraj ten ma jeden z najniższych odsetek restauracji McDonald na mieszkańca w krajach rozwiniętych - tylko 0.062 na 10 tysięcy mieszkańców, to aż 7 razy mniej niż w USA oraz 2 razy mniej niż we Francji czy Niemczech. | |
Belgijski system autostrad jako jedyna ludzka konstrukcja na świecie widoczna jest z księżyca – w nocy ze względu na oświetlenie. | |
Tulipany bezsprzecznie kojarzą się z Holandią, jednak nasiona tych kwitów przybyły z Antwerpii w 1562 roku. Smerfy zostały stworzone przez belgijskiego ilustratora Pierre Culliford, znanego jako Peyo w 1958 roku. Saksofon został wynaleziony przez Belga Adolpha Saxa w 1840 roku i opatentowany 6 lat później. |
|
Antwerpia to miasto diamentów. 700 lat historii Antwerpii to 700 lat historii żydowskich złotników, jubilerów i szlifierzy diamentów w tym mieście. Dzisiaj aż 80% światowego handlu diamentami przechodzi przez Antwerpię. | |
Podobno najlepsze na świecie frytki można zjeść w Belgii, a konkretnie w Brukseli. Belgijskie frytki powstają z odmian najlepszych ziemniaków, smażone są na tłuszczach zwierzęcych, co daje im niezwykły smak i wyjątkową chrupkość, są znacznie grubsze. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i puszyste w środku, serwowane są z dodatkiem domowej roboty sosów, także w towarzystwie majonezu. |