Homepage Slideshow
http://szpzawada.pl/news/images/2020/szkola_do-hymnu_1_2023.jpg
Beatyfikacja patrona szkoły
NAUKA SPORT I ZABAWA
Szkoła Podstawowa w Zawadzie powstała 130 lat temu.
Obecnie mieści się w nowoczesnym budynku zapewniając bardzo dobre warunki nauki swoim uczniom i nauczycielom. W szkole działa oddział przedszkolny, świetlica i stołówka szkolna. Szkoła posiada dużą salę gimnastyczną, kompleks boisk do gier zespołowych i tenisa oraz plac zabaw dla dzieci.
Uczniowie klasy III w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” również przygotowywali zdrowe i smaczne posiłki. Nasi wychowankowie wykonywali kolorowe sałatki, owocowe szaszłyki, różne zabawne postacie z owoców i warzyw oraz innych produktów niezbędnych dla naszego organizmu.
Nasi najmłodsi wiedzą bardzo dobrze, jak potrzebne i ważne jest zdrowe odżywianie. Aby to udowodnić, uczniowie klasy III sami ułożyli swoje jadłospisy i przepisy. Oto kilka z nich:
NASZE ZDROWE JADŁOSPISY:
I Śniadanie: owsianka (mleko, płatki owsiane, rodzynki, banan). II Śniadanie: sałatka z owoców lub warzyw. Obiad: mięso drobiowe lub ryba, sałatka z ogórków, ryż. Podwieczorek: banan lub jabłko, mandarynka. Kolacja: jogurt naturalny z bananem. Wiktoria Stec, Milena Pilaszek |
I Śniadanie: kanapka z chudą szynką, serem żółtym i papryką, woda mineralna. II Śniadanie: kanapka z szynką, sałatą i ogórkiem, woda mineralna. Obiad: ryba z surówką z marchewki i groszkiem, ziemniaki, kompot. Kolacja: owsianka i szklanka mleka. Weronika Turaj |
I Śniadanie: płatki kukurydziane, mleko. II Śniadanie: kanapka z chlebem graham z serem żółtym i ogórkiem zielonym. Obiad: zupa kalafiorowa, ziemniaki z buraczkami ćwikłowymi, ryba. Podwieczorek: jabłko (lub inny owoc). Kolacja: jajko na twardo lub na miękko, chleb razowy, zielona herbata. Oliwka Furmańska |
I Śniadanie: mleko z płatkami. II Śniadanie: kanapka z chlebem graham i serem żółtym, banan. Obiad: ryba, ziemniaki, gotowane warzywa, jabłko. Kolacja: jajecznica ze szczypiorkiem. Asia Pinas |
||
Przepis na „łabędzie”: Potrzebne będą: 2 jajka ugotowane na twardo, ugotowana marchewka, jogurt naturalny, sałata zielona, ser biały, wykałaczki, nóż, deska, talerz. Wykonanie: Jajka kroimy na pół, ser biały kroimy na kwadraty. Łączymy połowę jajka i ser wykałaczką tak, by powstał kształt łabędzia. Z drugiej połówki jajka robimy drugiego łabędzia. Następnie wykonujemy z marchewki kształt dzioba i również łączymy z łabędziem. Na talerz kładziemy sałatę i pozostały ser. Następnie kładziemy wykonane łabędzie. Na koniec oblewamy łabędzia jogurtem naturalnym. Serdecznie polecam! Weronika Turaj |
Przepis na sałatkę sałatkę owocową: 1. Przygotuj miskę, nóż, deskę, łyżkę, widelec, talerz. 2. Potrzebne będą owoce: najlepiej banany, kiwi, jabłka, mandarynki, gruszki. 3. Obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę wszystkie przygotowane owoce. 4. Wrzuć do miski i wymieszaj łyżką. Sałatka owocowa gotowa. Smacznego. Polecamy! Wiktoria Stec, Milena Pilaszek |
Informacja dotycząca
przetwarzania danych
osobowych